2012. április 17., kedd

Idézetek Széchenyitől

Közben André Kertész párizsi fotói

Haza sérveivel és szennyeivel dicsekedni csak alacsony vagy gyáva lelkek sajátja, azoknak el nem ismerése s tán még felhőkig emelése - mint sokszor tapasztaljuk - ellenben vakság s tudatlanság jele. Nem tudom, melyik veszedelmesb s ártalmasb;(...) csak az érti hazafi kötelezettségeit józanul, ki a hiányt, a csorbát látja, de azon egyszersmind tehetsége szerint segíteni törekedik is.
Hitel, 230. oldal



Csehországot nagyon megváltozva találtam, mégpedig a javára. Mindenütt előrehaladást érzek, csak Magyarország nem mozdul a helyéről!
Napló, 598. oldal



Azelőtt a török ellen voltam; - most mellettük vagyok, - mert civilizálódni akarnak, - csak azt nem tudják, hogyan? -(...) A magyar sokkal ostobább, - felfuvalkodottságában minden más nemzetnél előbbre járónak képzeli magát. Szívesebben volnék török, - hogy felemelném most ezt az országot.
Napló, 664. oldal



Attól tartok, hogy Magyarország pénzügyi oldalról fog összeomlani.
Napló, 498. oldal



Hunniát még eddig isméretlen fényre magasítandja ---- ha tanácskozásink közt több lesz a philosophia, mint a rabulismus, több a praxis mint a theoria; képviselők közt több a nemesen gondolkozó, mint a privilegiált ember, több a hazafi, mint a kormányfi vagy népfi...
Világ, 281. oldal

Az idézeteket Kornai János gyűjtötte a Széchenyi emlékestre írott beszédéhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése