2011. november 3., csütörtök

Fűbe-fába orvosság - ki volt Oláh Andor?

A '80-as években vékony, fekete borítós könyvecskék oktatták a befőzéstől a sebkezelésig a modern nőket, családanyákat az élet csínjára-bínjára. Ez volt a Nők Magazinja Kiskönyvtára sorozat. Nekünk is volt legalább három, közte A természet patikája is, ami az első lökést adta még nagyon gyerekként a gyógynövények megismerésére, aztán a gyógyfüves öngyógyításra, majd gyűjtésre, és úgy tűnik, örök életre tippet adott a túlélőreggeli receptjéhez. A könyvet a népi hagyományok és az elérhető irodalom kimazsolázásával Oláh Andor írta. Jó sok évvel később, most egy másik könyvét olvasom, és megint ledöbbentett, mennyi későbbi reformtáplálkozási, akár világnézeti gondolkodási irányzat gyökerét nyalábolta össze, így hát kíváncsi lettem arra is, ki is az az Oláh Andor.


Nem egészen ilyennek képzeltem, ez az egyetlen interneten fellelhető videó róla. A rendelkezésre álló pár percben nagyjából összefoglalja mindazt, amiről egyébként a könyvei is szólnak. Gyerekként teljesen immunis voltam a fejlett világ működését elítélő mellékzöngékre, ez a könyveiben még ennyire sem hangsúlyos, és azzal foglalkozik, ami a lényeg, és nem kioktató. A videón kicsit neurotikus, betegesen sokat dolgozó vagy aggódó emberkének tűnik. És tényleg, a legtöbb ilyen ember, akiről tudok, az a saját rossz tapasztalata után lett természetgyógyász, vagy kezdett ilyesmivel foglalkozni. Ergo nem makkegészségesek, de legalább nem haltak bele.

Oláh Andor praktizáló orvos volt, és az egyetemi évek alatt két évet a magyar-francia szakos dolgokba is belehallgatott a bölcsészkaron. Nyugdíjazása után lett teljes mellszélességgel a természetgyógyászat elkötelezett híve, feleségével együtt gyűjtötték az anyagokat. Ez tehát másként van, mint Henry Bielernél, aki praxisában is alternatív gyógymódokat alkalmazta, elég radikálisan. Bár ahogy önéletrajzában írja Oláh Andor, ő is egyre szélesebb körben alkalmazta inkább a természetes gyógymódokat (szeretnék egy ilyen háziorvost). Természetgyógyász közösségeket kezdett szervezni, a népi orvoslás és természetgyógyászat témakörében 22 könyve jelent meg. Az, amit mostanában olvasgatok, A rák természetes gyógymódja és megelőzése. A könyv pszichés feldolgozásom része, és sokat segít az a szemlélet, amit már Bieler is közvetített, hogy a test a táptalaj, a legtöbb dolog itt dől el, még a megfázás sem a baktériumokon múlik, mert a baktériumok mindenütt ezrével nyüzsögnek. "A legjobbhoz kell hozzászokni" - ez tetszik, mert ezt jelenti: "Megszabadulhatsz rossz szokásaidtól és jó szokásokat alakíthatsz ki, hogyha keményen munkálkodsz a változáson". Ez sokszor iszonyatosan sok idő, és csak később érkezik el a felismerés, vagy a valami végének tudatosulása. Nálam kerek tíz évre volt szükség, de még nem mondom biztosra, hogy csak ennyi. Az viszont még ennél is régebben volt, hogy innen letértem, pedig egyszer már a sajátom volt, ez volt ám az igazán az.

Munkái közül különösen érdekelne a videóban is hivatkozott Gandhi-tanítás, és az igazi, régi Fűbe-fába orvosság, valamint a Házipatika gyógynövényekből.
De álljon itt a többi is, innen van:

Dr Oláh Andor munkái:
1. "Fübe-fába" az orvosság" Békés megyei népi orvoslás I-II. Békés Megyei Tanács Tudományos Szakbizottságának kiadása, 1984.
2. "Zöld varázslók, virág-orvosok". Népi gyógynövényismeret Békés megyében. Békés Megyei Tanács Tudományos Szakbizottságának kiadása, 1987.
3. "Az idő a gazda mindenütt..." Népi természetismeret, időjósló megfigyelések és hiedelmek. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1986.
4. "Ujhold uj király!" A magyar népi orvoslás életrajza. Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1986.
5. Reformkonyha. Dr Oláh Andor, Kállai Klára, Vadnai Zsolt. A természetes Életmód és étrend elmélete és gyakorlata. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 1985.
6. Reform-életmód-étrend. A természetgyógyászat. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1986.
7. Biogyógyszerek, a gyógyító növények. Biofüzetek sorozat. 10. Mezógazdasági Kiadó, Budapest, 1985.
8. A gyógyító víz. Biofüzetek sorozat, 25. Mezőgazdasági kiadó, 1987.
9. A természet patikája. Béta, Budapest, 1987.
10. Házipatika gyógynövényekből. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1989.
11. A rák természetes gyógymódja és megelőzése. International House, Budapest, 1989.
12. Vitaminok és nyomelemek az életerő forrásai. Élet-Hát, Budapest, 1990.
13. A lazítás, mint megelőző és gyógyító módszer. Életreform füzetek 1. Arkánum, Budapest, 1991.
14. Szépségdiéta, belső kozmetikumok. Életreform füzetek 2. Arkánum, Budapest, 1991.
15. India üzenete. Mahátma Gandhi Természetgyógyászati tanácsai. Arkánum, Budapest, 1991.
16. Gyógyítás illóolajos növényekkel. Domokos János, Oláh Andor. Mezőgazdasági Könyvkiadó, 1991.
17. A reuma gyógyítható! A reumatikus betegségek megelőzése és terészetes gyógymódja. Únió Kiadó, 1991.
18. Ellenálló erőnk védekező képességünk fokozása természetes módszerekkel. (fordítás) Gerhard Leibold: Természetgyógyászati immunológia, antistressz tréning. Fordította és kiegészítette Oláh Andor Dr.

és egy vers Oláh Andortól
Olyan kis őszinte, egyszerűségre törekvő, de érződik mögötte a tettvágyó ember, bármennyire szeretné ezt a nyugodtságot, amit a képek sugallnak.

ilyen vagyok

persze hogy szeretem a napfényt
a kövek között bújkáló patakot
a hósapkás hegyeket
a szélben rezgő ágak rajzolatát
tavak sima vagy finoman fodrozódó tükrét
szeretem a frissen hullott hóban a nyomokat
virágzó hársak illatát
szeretem az ösvényt a fák között
(nem kérdezem kakukktól meddig élek)

a sürgő-forgó bogarak világát
elnézni hosszan
követni fecskék cikázó röptét
és gólyák megfontolt lassú szárnycsapását
gomolygó felhőt tiszta kék eget
elvadult kertek szövevényét
hogyne szeretném
leginkább mégis itt szeretek ülni
könyvek között gondolkozni írni

Oláh Andor munkái
Önéletrajz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése