2011. július 28., csütörtök

Diétazabálók figyelmébe

Henry Bieler könyvét mindenkinek olvasnia kellene, akit érdekel a táplálkozás, diétázni akar, krónikus betegsége van, szeretne sokáig egészséges maradni vagy csak mert szeretne valamit tenni a kisördög ellen, aki mindig elolvastatja vele a női magazinokban az aktuális táplálkozási csodákat. Food is your best medicine - vallotta Bieler, és ez ma már elég kézenfekvő lehet, de nem csak ezt vallotta Bieler, hanem azt is, hogy a nemevés lehet a legjobb orvosság. Bieler, helyesen, abban látta meg a fő rosszt, hogy túl sokat eszünk. A rendszeres, de az alkalmi túlzabálás is roppant káros, a nagy leterhelések utáni koplalások teljesen kicsinálhatják a belső szerveinket. A diéta módja ugyanis módszeres, nem hipp-hopp elhatározás, amit majd ha nem bírjuk, akkor megszegünk.

"Nem kellemes tudat a betegnek,hogy a betegség a szervezetében kialakult mérgezés következménye,sokkal könnyebb elfogadni Pasteur elméletét,hogy a betegséget a kívülről támadó mikroorganizmusok okozzák.

Hiszen akkor sajnálhatja önmagát,mint kegyetlen ellenség ártatlan áldozatát:
"Miért pont velem kellett ennek megtörténnie?"

Bieler ismert könyvében, aminek címe Ételben az orvosság tulajdonképpen minden divatos táplálkozási irányzatnak nyújt valamit, és merem feltételezni, hogy az egyes irányzatok épp az ő (és hozzá hasonlók) gondolataiból fejlődtek ki. Mégsem szeretik ma annyira Bieler-bácsit hivatkozni, ugyanis ez az amerikai doki úgy tartotta, hogy a diétás könyvek és módszerek csak kereskedelmi célt szolgálnak, és nem a beteget, pánienst, olvasót. Ugyanis nincs két egyforma ember, és ezt figyelembe kell venni. Amikor kezelt egy beteget akkor a laborleletein felül kikérdezte a családjáról, azok betegségeiről, a táplálkozási, életviteli szokásairól, és csak ezután kísérelt meg terápiát kidolgozni. A módszere legtöbbször egy masszív koplalás volt, ami közben legfeljebb zöldséglevest kaphatott a beteg, de mindig más volt a megengedett kaja. Kinek a zöldségleves kellett, kinek a vizezett tej, kinek az élesztő, kinek a hús.

A '60-as években írhatta a könyvét, és ezért tartalmaz számos tévedést a test működésével kapcsolatban, de jól érzi, amikor vékony jégen van a teória, és nem próbálja meg igazságként beállítani, inkább egy elképzelésként, sokszor vizualizációként pl. a limfociták működését. Bieler a saját testén tapasztalta meg először, hogy a gyógyszerek valójában nem hatottak úgy. Ő a gyógyszerfétis korában élt, nem csoda, hogy a könyv sokat foglalkozik ezzel. Ma már azért nem vagyunk akkora gyógyszerzabálók, bár lehet, hogy csak magamból indulok ki, mikor ezt mondom. Bieler elhízott, cukros, asztmás ember volt, meg még ki tudja mi baja lehetett, majd alternatív módon kigyógyította magát a betegségeiből, és élete végéig energikus, jó kondícióban lévő ember maradt. Több hírességnek volt az orvosa, most csak Greta Garbo jut eszembe. Kár, hogy a másik könyvét már nem tudta befejezni.

Nos, a könyv elolvasása után senki nem fog személyre szabható receptet kapni, de talán képesek vagyunk tudatosabban csinálni és beépíteni az egyes nézeteket, és többet tudunk a testünkről, ha betegek vagyunk. És a végén jól megjegyezzük, hogy a legfontosabb valójában, hogy sose zabáljuk teli magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése